Innovativ rengøringsløsning skal give sikker genåbning af plejehjem og skoler

10. maj 2020

Den nuværende corona-situation stiller højere krav til vores rengøringsstandarder, hvilket skaber nye udfordringer for blandt andet plejehjem, skoler og hospitaler. En ny, dansk stikprøvetest identificerer kontaktpunkter med smittefare for at sikre rengøringsniveauet. “Rengøringen er vigtigere end nogensinde før, og nu har man som institution rent faktisk mulighed for at se, om det er gjort godt nok,” mener CEO

De officielle råd til at bekæmpe spredning af covid-19 lyder: “Hold afstand, og hold dine hænder og dit hjem rent”. Men for nogle grupper i samfundet er det ikke en mulighed at holde afstand, fordi de fx har brug for livsnødvendig pleje eller andre former for behandling. Hos disse grupper er rengøringen særlig vigtig, og det stiller krav til hyppigere rengøring af blandt andet fælles kontaktpunkter. Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke udtaler desuden i en pressemeddelelse fra ministeriet, at “det er forudsætningen, at det (genåbningen, red.) foregår kontrolleret. Det betyder bl.a., at vi stiller højere krav til den daglige rengøring for at mindske smittespredning.”

Mange offentlige institutioner har dog, ifølge rådgivningsvirksomheden Ruskol a/s, haft svært ved at vide, hvad der skal til, og det giver usikkerhed for både personale, borgere og pårørende.

“I øjeblikket er der et stort fokus på, at vores omgivelser skal være rene nok, men det kan være svært for personalet at finde ud af, om noget nu også er “rent nok”. For de mest sårbare og udsatte og dem, som arbejder med dem, er det alfa omega, at der ikke er usikkerhed omkring rengøringen og standarden af den,” fortæller Søren Ruskol, der er CEO i virksomheden.

En ny test kan være løsningen
Den nuværende situation kræver nye løsninger, og nu er der hjælp på vej til dem, der vil sikre sig rene overflader for medarbejdere, borgere og beboere.

“Vi leverer CoronaSurface, som kan teste en overflade, og give svar på den aktuelle rengøringssituation. Udover at dokumentere den høje standard kan man også bruge det til at rengøre overfladerne og efterfølgende teste, om det er gjort tilstrækkeligt, så snart nogle brugere eller gæster har forladt området. På den måde er det muligt at leve op til og fastholde den høje, nødvendige rengøringsstandard, og det er blevet taget godt imod,” fortæller Søren Ruskol.

Ruskol a/s kommer ud og foretager en stikprøve af de kontaktflader, som flere mennesker har været i berøring med efter aftale med kunden. Det kan være alt fra dørhåndtag og toiletknapper, til kaffeautomater og køleskabe. Der er ingen faste krav til antallet af prøvetagninger, men jo flere prøver jo bedre, da det beviseligt giver en større sikkerhed. Stikprøven sendes herefter til et uvildigt laboratorium, som står for levering af resultatet i løbet af kort tid.

Ifølge Ruskol, der leverer CoronaSurface-testen, kan brugerne både benytte redskabet til at sikre, dokumentere eller forbedre rengøringsniveauet alt efter behovet. CoronaSurface udbydes i første runde til kommuner, hospitaler, plejehjem, skoler og sommerhusudlejere.